Doricum Nero d'avola
Doricum is de naam van een serie kwaliteitswijnen uit het westen van Sicilië. Het van oorsprong Veronese wijnhuis Montresor heeft in Sicilië een splinternieuwe winery gebouwd met de naam Feudi di Sant'Eufemia. Met inheemse druivenrassen worden hier wijnen van hoge kwaliteit gemaakt, van druiven uit eigen wijngaarden gelegen op de heuvels rondom de stad Salemi. Ook hier geldt dat de techniek in de kelder en voortschrijdend inzicht met betrekking tot het onderhoud van de wijngaard de voorwaarden zijn voor kwaliteit. Vroeger werden hier oceanen van zeer middelmatige wijn gemaakt, maar tegenwoordig worden karaktervolle wijnen gemaakt van de inheemse Catarratto en Nero d'Avola.
Omschrijving van de wijn
Het westelijk deel van Sicilië heeft een warm klimaat dat enigszins getemperd wordt door de nabijheid van de Middellandse Zee. Met name de verkoeling ’s nachts zorgt ervoor dat de druiven in dit gebied uitstekend gedijen. Ze zijn dan ook flink zongerijpt als ze al in augustus worden geoogst. Er hebben zich dan al ruim voldoende suikers in de vrucht ontwikkeld om voldoende alcohol te ontwikkelen om de Nero d’Avola body te geven zonder de frisheid te verliezen.
Druivenras | 100% Nero d'avola |
Kleur | Donker robijnrood van kleur |
Geur | Geur van donker fruit en zwoele kruiderij |
Smaak | Vol van smaak, iets tannineus met veel bessenfruit. Lange afdronk. |
Afsluiting | Schroefdop |
Houtrijping | Geen |
Serveren | 14-16 °C |
Wijn/spijs combinaties
Doet het voortreffelijk bij vele gerechten, maar vooral bij geroosterd en gegrild vlees, harde kazen.
Hapjes suggestie:
Knoflook champignons, kaasplankje, sateh yakitori, gehaktballetjes in tomatensaus.